Deseori mi se intampla sa fiu in pana de idei dimineata, inainte sa-mi beau cafeaua, chiauna dupa cine stie cate nopti cu maximum 3-4 ore de somn. Acum, Alexandra are un canin! VICTOOORIIIEEEE!!! Stiu, stiu, este doar o lupta… pana reusim sa incheiem razboiul mai sunt multi dinti de crescut, de cazut si apoi iar de crescut.

Asadar acum, la 1 an si 8 luni, are 12 dintisori (incusiv 2 premolari, care nu stiu daca se numesc tot dinti… sau masele? Nu stiu! Asa ca mai bine specific ca sa nu se lase cu dubii si nelamuriri).

Dar sa revenim la ceva idei rapide si usoare de mic dejun pentru copilasi de peste 1 an:

  1.  o cana mica de ceai neindulcit de tei sau musetel + 1-2 felii de paine taiata soldatei (de preferat integrala si chiar si mai de preferat facuta in casa) + miere sau magiun de prune (atentie, niciodata nu oferim copilasului miere daca nu a implinit un an) + un bol cu fructe taiate (la noi au succes mereu merele, perele [atentie, sunt laxative], bananele, strugurii [eu ii dau taiati in jumatati astfel incat le pot scoate samburii iar coaja devine mai usor de „abordat”], mango, grepfruit si ananas [le iubeste, dar primeste destul de rar, incerc sa o tin pe fructe neaose si de sezon] si multe altele, practic cam toate fructele au succes de casa cu conditia sa nu-i dau cinci zile la rand aceeasi combinatie). De retinut: daca sunt alimente pe care puiul nu le-a primit pana acum, le introducem cate unul la 3-4 zile ca sa putem urmari eventualele alergii sau reactii adverse la stomacel.
  2. omleta cu legume (Alexandra primeste o omleta din 2 oua de prepelita sau unul de gaina cam o data pe saptamana si contine orice legume am prin frigider, de la dovlecel sau ciuperci champignon pana la ardei gras sau ceapa verde. Folosesc ouale de prepelita pentru ca sunt mai usor de impartit si par multe, spre deosebire de cel de gaina la care se uita mirata si apoi se intorce spre mine, indicand cu un degetel gras spre ou si spune „u”. Da, cred ca e prescurtarea cuvantului „ou”. Interesant e ca gurita descrie si un „o” mut inaintea „u”-ului rostit. Pesemne mai e putin pana departe.) + o felie de paine integrala taiata soldatei si incalzita putin in tigaia fara ulei unsa cu unt + cateva rosii cherry sau o rosie normala + un bol cu fructe taiate.
  3. suc de portocale sau mere stoarse acum + o felie de paine integrala sau 1-2 crackers de cereale cu pate de ficat (pate facut de mine din ficat fiert, un galbenus de ou tot fiert si unt, niciodata nu i-am dat pate cumparat) + rosie sau ardei gras sau castravete (nu manana pate fara ceva legume crude care sa-l faca sa alunece)+ un bol cu fructe taiate.
  4. oua ochi fara ulei (3 de prepelita sau unul de gaina pe care le primeste tot o data pe saptamana, astfel incat sa aiba un total de 2 oua de gaina sau 5 de prepelita pe saptamana. La ele se aduna ouale din mancarea gatita, ajungand sa totalizeze maximum 3-4 oua pe saptamana) + o felie de paine + o canuta cu ceai de musetel sau tei + cateva cornulete de casa fara zahar, umplute cu magiun si nuci tocate + un bol cu fructe taiate. Presupun ca nu va mira faptul ca ochiurile cu galbenusul cleios au succes mai mare decat cele rascoapte. Nu exista bucurie mai mare decat sa bage o bucatica mica de tot de paine in galbenusul cel moale, sa picure pe hainele ei si pe masa aproape tot ce a luat pe paine, sa bage painea cu tot cu degete in gura, sa o scoata fara galbenus si apoi sa repete pana nu mai e galbenus in farfurie, tot este intins pe jos sau pe ea. Trebuie sa recunosc ca am apreciat de la bun inceput faptul ca Alexandra manca doar o bucatica minuscula de paine la un galbenus intreg. Poate nu va fi mare fan patiserie cum e muma-sa. Poate ea va scapa de lupta apriga cu kilogramele! Pe de alta parte, ii place maxim coaja de paine mancata in magazin imediat ce am pus painea in cos. Astfel,  dupa insistente si multe incercari de-ale mele de a ma preface ca „nu inteleg ce vrei, Alex”, cedez si ii ofer o coaja de paine, spre nemarginita ei bucurie.
  5. 1-2 felii de paine integrala + branza topita facuta de mine (o lingurita de branza telemea frecata cu 2 lingurite de unt cu un pic de marar in rarele ocazii cand am verdeata proaspata in casa) + rosie sau ardei gras + ceai sau suc de fructe stoarse acum+ un bol cu fructe taiate.

Zilnic Alex primeste bolul cu fructe, de obicei pe stomacul gol, la vreo ora jumate sau doua dupa laptele de dimineata. Asta pana ma dezmeticesc eu si ma gandesc ce mic dejun sa-i ofer. Nu este o idee buna ca sucul de fructe (in cazul nostru portocale sau mere cu morcov) sa inlocuiasca fructele intregi, asa ca desi mereu ii place sa bea suc, zilnic primeste si fructe taiate.

Voi ce oferiti copiilor vostri la micul dejun?

https://www.vive.ro/wp-content/uploads/2017/02/mic-dejun.jpghttps://www.vive.ro/wp-content/uploads/2017/02/mic-dejun-150x150.jpgA.K.Copilul1 an,copil,mic dejunDeseori mi se intampla sa fiu in pana de idei dimineata, inainte sa-mi beau cafeaua, chiauna dupa cine stie cate nopti cu maximum 3-4 ore de somn. Acum, Alexandra are un canin! VICTOOORIIIEEEE!!! Stiu, stiu, este doar o lupta... pana reusim sa incheiem razboiul mai sunt multi dinti de crescut, de...Blog de mamica